Parc Lacul Morii, București

CONCURS INTERNAȚIONAL DE SOLUȚII, PREMIUL 1 

Autori principali: Metapolis Architects – Mircea Munteanu, Cristian Panaite, Mihai Som, Diana Sava, Laura Dinu, Bogdan Stoicescu
Peisaj: Studio de Peisaj Ana Horhat- Ana Horhat, Ivona Svinți
Colaborator peisaj: Recreativ Studio – Andreea-Claudia Uglea

Proiectul își propune să readucă urbanitatea și ecologia în ecuație, generând un nou mediu, hibrid în sine, care celebrează fiecare specificitate de-a lungul râului. Apar noi locuri de intensitate, puncte de referință care (re)creează istoria locului și rup monotonia digului suprapus, menținând în același timp calitatea vastității sale.

INTERVENȚII STRATEGICE

Proiectul este structurat în jurul unor intervenții strategice atent selectate de-a lungul infrastructurii sensibile.

Digul a fost conceput ca o limită clară între oraș și râu, o linie bine definită, orientată împotriva apei, cu aproape nicio conexiune cu orașul locuit „din spatele” său. Acest lucru explică caracterul monoton al peisajului actual de-a lungul digului.

Însă digul poate deveni metafora unei linii sinuoase care leagă diferite destinații, la fel cum râul conectează diverse condiții de-a lungul său. Prin crearea unor puncte specifice de interes de-a lungul liniei digului, această infrastructură liniară capătă un nou sens, transformându-se într-o legătură dinamică între diverse noduri ale cartierului. Definim această intersecție dintre dig și diferitele străzi ca „stații”, puncte de oprire de-a lungul noii facilități urbane liniare.

De la partea densă de lângă Parcul Crângași până la zona neglijată a râului Dâmbovița superior, apar diverse opriri în jurul digului, răspunzând intensității locale a fiecărei zone a cartierului. Aceste stații sunt echipate în funcție de rolul lor în comunitate, incluzând amenajări, mici facilități sportive, locuri de relaxare, toate integrate într-o paletă bogată de vegetație. Fie că oferă priveliști asupra lacului, permit apropierea de apă, facilitează mișcarea rapidă cu bicicleta sau mersul relaxat pe jos, fie că sunt spații pentru întâlniri între prieteni sau locuri de refugiu solitar, parcul devine atât o destinație, cât și un conector urban, împletind dinamica urbană existentă și viitoare. (traducere în limba română, text realizat de Mircea Munteanu)

Recreativ Studio (prin reprezentant peisagist Andreea-Claudia Uglea) a participat la acest proiect în faza de concurs, studiu de fezabilitate și proiect tehnic, ocupându-se, alături de sAH de conceperea unor materiale pentru faza de concurs, planting design, detalieri tehnice și optimizarea resurselor necesare pentru specialitatea peisaj. Prin această contribuție, echipa a asigurat integrarea coerentă a vegetației în conceptul urban, adaptând selecția plantelor la specificul ecologic al zonei și la cerințele de întreținere pe termen lung. De asemenea, Recreativ Studio a contribuit la studiul dendrologic, ajutând echipa în protejarea și selectarea vegetației existente, asigurând astfel un echilibru între conservarea peisajului natural și noile intervenții urbane.

2022 – în desfășurare

Program de lucru

L-V: 8:00-18:00

E-Mail

contact.recreativ@gmail.com

Adresa

Cluj-Napoca, Piața Mihai Viteazu 40

Retele sociale :